فهرست مطالب

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 22 (زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فائزه زارعی، سهیلا علیرضانژاد* صفحات 1-36
    به طور تاریخی فقر کودک مترادف با فقر خانواده بوده و با استفاده از روش های کمی و سنجش سطح درآمد خانواده برآورد می شد اما در این مقاله با استفاده از روش کیفی در پی شناخت تجربه زیسته کودکان هستیم. پرسش اصلی مقاله این است که کودکان محرومیت مادی را در چه ابعادی تجربه می کنند؟ در این مقاله از روش قوم نگاری برای گردآوری اطلاعات از 30 کودک 10 تا 17 ساله که زندگی توامان با فقر را تجربه کرده اند، استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی عرفی انجام شد. یافته ها نشان می دهد که کودکان محرومیت مادی را به صورت یک کلاف درهم پیچیده که دارای لایه های بیرونی و درونی است، در مواجهه با همسالانشان تجربه می کنند. بیرونی ترین لایه محرومیت مادی، نداشتن لباس مناسب و درونی ترین آن نداشتن غذای کافی است. با وجود آنکه نداشتن غذا اثرات جسمی جبران ناپذیری بر روی کودکان دارد اما به دلیل پنهان بودن نوع غذای مصرفی از چشم دیگران، غذا نسبت به لباس از اهمیت کمتری برخوردار است. در فاصله بین این دو سطح، موارد دیگری از محرمیت مادی مانند تمایل به مالکیت فضای خصوصی و اشیا و نیز زندگی در مسکن مناسب و دور از مشکلات خانوادگی مطرح هستند.
    کلیدواژگان: فقر کودک، لایه های محرومیت مادی، لباس مناسب، سوء تغذیه
  • علی احمد رفیعی راد، محمود شهابی*، علی اکبر حق دوست، شیرین احمدنیا صفحات 37-78

    در دو دهه اخیر و با کشف و توسعه داروهای کنترل اچ آی وی/ایدز، امکان تبدیل آن از یک بیماری کشنده و غیر قابل کنترل به یک بیماری مزمن کنترل شونده فراهم شده است. تکوین چنین وضعیتی در کنار انگ اجتماعی و ابعاد پیچیده ای که این بیماری دارد، موضوع راهبردهای مبتلایان برای مدیریت زندگی را از اهمیت ویژه ای برخوردار می گرداند، مقاله حاضر راهبردهای مبتلایان اچ آی وی/ایدز برای مدیریت زندگی پس از بیماری را در نمونه ای 31 نفری بررسی نموده است. جامعه پژوهشی، افراد مبتلا به اچ آی وی/ایدز در شهر تهران بوده که در بازه زمانی پاییز و زمستان 1398 از طریق مراکز مشاوره بیماری های رفتاری و با نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. روش مطالعه به صورت کیفی و با ابزار مصاحبه نیمه ساخت یافته بوده است که اطلاعات جمع آوری شده با کدگذاری سه مرحله ای و به شیوه تماتیک (مضمونی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. مبتنی بر یافته های پژوهش، مبتلایان برای مدیریت زندگی پس از ابتلا به بیماری از راهبردهای پنج گانه مدیریت افشاء، مدیریت روابط، مشارکت در راستای بیماری، تقویت خود و توسل به مذهب استفاده می کنند. این راهبردهای از 11 زیر مقوله و 30 مفهوم انتزاع پیدا کرده اند. مبتنی بر یافته ها انگ زدایی از ایدز، فراهم نمودن بستر مشارکت مبتلایان و حمایت لازم می تواند آنها را در مدیریت مطلوب زندگی پس از بیماری یاری نموده و همزمان به یاریگری آنها در فعایت های داوطلبانه مرتبط با بیماری بینجامد.

    کلیدواژگان: اچ آی وی، ایدز، انگ اجتماعی، بیماری مزمن، مدیریت بیماری، مدیریت زندگی پس از بیماری
  • ماریا رحیمی* صفحات 79-114
    پژوهش حاضر با دیدی غیر آسیب شناسانه با رویکرد کیفی صورت گرفته است و از این رو ابزار گردآوری داده های پژوهش، روش مصاحبه عمیق بوده است. جامعه آماری پژوهش حاضر افرادی هستند که در یک برهه از زندگی شان و به طور ویژه در دوران جوانی دانشجو بوده اند. نمونه گیری نظری هم در بین این افراد تا رسیدن به اشباع نظری صورت گرفته است. به این ترتیب دانشجویان که قشر جوان اجتماع به شمار می روند به عنوان جامعه آماری انتخاب شده اند چرا که این قشر در هر دوره ی زمانی مهمترین عنصر بازتولیدکننده جامعه به شمار می روند و در ضمن در مقایسه با سایر اقشار جامعه، نوخواهی از خصیصه های این قشر است و همیشه در صف مقدم تحولات و نوگرایی هم هستند و همگام با تحولات جامعه نیز زندگی-شان را سازماندهی می کنند. بر این اساس در این مطالعه که چگونگی تحول مفهوم خانواده است و در بین کسانی صورت گرفته است که در دهه های 60، 70، 80 دانشجو بوده اند به این نتیجه دست یافته که پیکربندی خانواده ایرانی در این سه دهه از درون و بیرون دچار تحولاتی شده است. تحولاتی از قبیل شکل-گیری کانال جدید تعاملات درخانواده، تغییرات کیفی در روابط خانوادگی و... که در نتیجه آنها پوسته ای از خانواده ایرانی باقی مانده است. بر اساس این یافته اصلی پژوهش، در سیر تحول مفهوم خانواده «عینیت ها» و «ذهنیت ها» در مورد خانواده متحول گشته و این تحول از تطابق کامل عینیت ها و ذهنیت ها تا دو شاخه شدن-شان را شامل می شود و مطابق هم نیستند.
    کلیدواژگان: تحول مفهوم خانواده، خانواده ایرانی، روش کیفی، تحلیل تماتیک
  • عاطفه کیااحمدی*، ابوالفضل حسینی صفحات 115-158
    مقاله حاضر به مطالعه ادراک متخصصان حوزه سالمندی پیرامون پدیده سالمندی پرداخته است. این تحقیق با رویکرد کیفی پدیدارشناسی انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه اساتید و پژوهشگرانی که در حوزه سالمندی و جمعیت شناسی فعالیت داشته اند که تعداد هجده نفر براساس قاعده اشباع به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزارگردآوری داده ها مصاحبه عمیق ومطالعه متون نظری سالمندی پیرامون مددکاری اجتماعی سالمندی بوده است که درنهایت داده ها با تکنیک تحلیل تماتیک تحلیل شدند. ازتجزیه و تحلیل یافته ها سه تم اصلی پیرامون نیازها، پیامدهای سالمندی و مسئله ساز شدن آن استخراج شد که بیانگر آن است که سالمندان دارای نیازهایی از جنس اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی اند و سالمندی جمعیت پیامدهای متنوعی در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برساختار کشور دارد که هم جنبه مثبت و هم جنبه منفی دارد. همچنین سالمندی جمعیت اگر با برنامه ریزی، تقویت جمعیت فعال و جایگرینی مثبت، صورت گیرد هم برای کشور و هم فرد سالمند نه تنها یک چالش بلکه یک فرصت شناخته می شود. نتایج نشان داد سالمندان دارای نیازهای متعددی بوده و سالمندی جمعیت دارای پیامدهایی است که این پیامدها صرفا منفی نیستند و مددکاران اجتماعی به عنوان یکی از نیروهای اصلی برای جلوگیری از تبدیل شدن سالمندی به بحران و استفاده از آن به عنوان یک فرصت بر ساختار کشور نقش دارند.
    کلیدواژگان: پدیده سالمندی، مددکاری اجتماعی، نیازها، پیامدها، مسئله ساز شدن
  • الهه آذربهرام، سوده مقصودی* صفحات 159-198
    اولین سیکل قاعدگی دختران، معمولا تجربه ای ناخوشایند به شمار می رود زیرا با عصبی شدن، خجالت زدگی نسبت به تغییرات بدن و تغییرات روانی و خلق وخو همراه است. به نظر می رسد که آگاهی از تغییرات این دوران می تواند بر نگرش و عملکرد مثبت و منفی در مورد آن تاثیرگذار بوده و موجب سلامت جسمی و روانی دختران شود. این پژوهش با اتخاذ رویکرد پدیدارشناسی به توصیف تجربه زیسته دانش آموزان دختر تیزهوش از دوران قاعدگی شان می پردازد. داده ها از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با 15 نفر از دانش آموزان دختر تیزهوش سال دهم شهر کرمان با نمونه گیری هدفمند جمع آوری و با استفاده از شیوه کدگذاری باز تحلیل شد. از تحلیل داده ها مضامین اصلی و فرعی استخراج شد. این مضامین عبارتند از: تجربه قبل از قاعدگی (معمای آگاهی و احساسات متناقض)، تجربه اولین قاعدگی (پیش بینی ناپدیری، شوک شادی و ترس، درخواست اطلاعات، پشتیبانی خانواده و ابزارهای حیاتی) و تجارب قاعدگی های بعدی (رشد مراقبت شدگی و مراقبت کنندگی، مختل شدن زندگی فردی و اجتماعی و برخوردهای چندگانه فرا فردی با قاعدگی). در نتیجه، تجربه زیسته دختران نشان می دهد که افزایش آگاهی دانش آموزان از قاعدگی باعث می شود ، مشکلات روحی -جسمی این دوره را درک و توانایی بیشتری برای غلبه برآنها داشته باشند. پیشنهاد می شود با برگزاری جلسات آموزش خانواده توسط متخصصین حوزه زنان برای دانش آموزان دختر و برای والدین آنها به خصوص مادران، ساخت برنامه های مفید پزشکی به وسیله صداوسیما، بهبود بخشیدن محتوای کتب درسی با شرایط وقوع زمان قاعدگی و... دختران را از اهمیت سلامتی شان آگاه ساخت.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تجربه زیسته، قاعدگی، تیزهوشان، کرمان
  • محمد زاهدی اصل*، سید مجید حسینی، محمود جمعه پور، ابوتراب طالبی صفحات 199-243

    مسئولیت اجتماعی شرکت از مولفه های جدید در گفتمان پایداری شرکت ها محسوب می گردد که امروزه در گفتمان ها و اعمال شرکت ها مفهوم محوری شده و بازگو کننده مسئولیت سازمان ها و شرکت ها در قبال تاثیرات و فعالیت هایش بر جامعه است. پژوهش حاضر با هدف واکاوی مسئولیت اجتماعی صنعت نفت و گاز در اجتماع محلی انجام شده است. این پژوهش با رویکرد کیفی؛ از استراتژی تحلیل محتوایی موضوعی با رویکرد استقرایی استفاده کرده است. جامعه آماری تحقیق ساکنین اجتماع محلی شهرستان کنگان است که تعداد 35 مشارکت کننده با استفاده از اشباع نظری و نمونه گیری هذفمند انتخاب شدند. پس از انجام دادن مصاحبه ، کدهای به دست آمده در بخش های مختلف ، تجزیه و تحلیل شد. پس از مشخص شدن مفاهیم و مقوله ها ، مضمون اصلی به دست آمد. مضمون اصلی عبارت بود از "عدم نهادینه شدن مسئولیت اجتماعی شرکتی صنعت نفت و گاز در اجتماع محلی ". یافته ها نشان داد عدم نهادینه شدن مسئولیت اجتماعی شرکتی صنعت نفت و گاز از بی نعهدی قانونی شروع شده و متعاقب آن منجر به بی تعهدی درحوزه های متاثر ازمحیط زیست ، عدم توجه به اقتصاد بومی، توسعه رفاه عمومی - اجتماعی حداقلی و دغدغه مندی کمرنگ در فعالیت های بشردوستانه و اخلاق مداری ضعیف در اجتماع محلی شده است. در حالی که نهادینه سازی مسئولیت اجتماعی شرکت توسط صنعت نفت و گاز قبل از هر گونه تصمیم و اقدام توسعه صنعتی، به مدیریت پیامدها و تحقق اهداف توسعه پایدار کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، اجتماع محلی، توسعه صنعتی نفت و گاز، پارس میانی
|
  • Faezeh Zarei, Soheila Alirezanejad * Pages 1-36
    Historically, child poverty has been synonymous with family poverty and was estimated using quantitative methods and measuring the level of family income, in this article, using a qualitative method, we seek to recognize the lived experience of children. The main question of the article is in what dimensions do children experience material deprivation? In this article, the ethnographic method was used to collect information from 30 children aged 10 to 17 who have experienced a life of poverty. Data analysis was performed using conventional qualitative content analysis. Findings show that material deprivation in poor children is experienced as an intricate coil with complex inner and outer layers, Compared with their peers. The outer layer of material deprivation is not having proper clothing and the inner layer is not having enough food. However, the lack of food has irreversible physical effects on children, but because the type of food consumed is hidden from others, food is less important than clothes. In between these two levels, there are other issues of material deprivation, such as the desire to own private space and objects, as well as living in adequate housing away from family problems.
    Keywords: Child Poverty, Layers of Material Deprivation, Proper Clothing, Malnutrition
  • ali ahmad rafiei rad, Mahmood Shahabi *, aliakbar haghdoost, shirin ahmadnia Pages 37-78

    In the last two decades, with the discovery and development of HIV / AIDS control drugs, it has become possible to transform it from a deadly and uncontrollable illness to a chronic controlled illness . The emergence of such a situation, along with the social stigma and the complex dimensions of the illness, makes the issue of patients' strategies for life management of particular importance.Examined the illness in a sample of 31 people. The research population was people living with HIV/‌AIDS in Tehran who were selected through behavioral illness counseling centers and purposeful sampling in the 2019-2020 years. The study method was qualitative and with semi-structured interview tools, the collected information was analyzed by three-step coding in a thematic (thematic) manner. Based on the research findings, patients use five strategies to manage life after illness: disclosure management, relationship management, participation in the illness , self-empowerment and recourse to religion. These strategies are abstracted from 11 subcategories and 30 concepts. Based on the findings, AIDS prevention, providing a platform for patients to participate and provide the necessary support can help them in the optimal management of life after the illness and at the same time help them in voluntary activities related to the illness.

    Keywords: HIV, AIDS, social stigma, Chronic illness, illness management, life Managing After illness
  • Maria Rahimi * Pages 79-114
    The present study was conducted with a non-pathological view with a qualitative approach.The statistical population of the present study is people who have been students at some point in their lives, especially in their youth.Theoretical sampling has been done among these people until they reach theoretical saturation.In this way, students who are the young strata of society have been selected as a statistical community because this stratum is the most important reproductive element of society in any period of time and are always at the forefront of change and modernity and keep pace with change. Society also organizes their lives.Accordingly, in this study, which is how the concept of family has evolved and has been done among those who were students in the 60s, 70s, 80s, it has been concluded that the configuration of the Iranian family in these three decades has undergone changes from inside and outside. Has been.Developments such as the formation of a new channel of family interactions, qualitative changes in family relationships, etc., as a result of which a shell of the Iranian family remains. Based on this main finding of the research, in the course of the evolution of the concept of family, "objects" and "mentalities" about the family have changed, and this change includes from the complete conformity of objects and mentalities to their bifurcation and are not compatible. .
    Keywords: The evolution of the concept of family, Iranian Family, Qualitative Method, Thematic Analysis
  • Atefe Kiaahmadi *, Abolfazl Hosseini Pages 115-158
    The present article studies the perception of geriatricians about the phenomenon of aging. This research has been done with a qualitative phenomenological approach. The statistical population includes all professors and researchers who have worked in the field of aging and demography. Eighteen people were selected as the sample size based on the saturation rule by purposive sampling. Data collection tools were in-depth interviews and reading theoretical texts on aging in social work of the elderly, which were finally analyzed using thematic analysis technique. From the analysis of the findings, three main themes were extracted about the needs, consequences of aging and its problem-solving, which indicates that the elderly have economic, social and health needs and the aging of the population has various consequences in economic, social and It has a culture in the structure of the country that has both positive and negative aspects. Also, population aging is considered as not only a challenge but also an opportunity for both the country and the elderly if it is done through planning, strengthening the active population and positive replacement. The results showed that the elderly have many needs and the aging of the population has consequences that are not only negative and social workers as one of the main forces to prevent the aging of the crisis and use it as an opportunity to structure the country. .
    Keywords: Aging phenomenon, Social Work, needs, consequences, Problem Solving
  • Elahe Azarbahram, Soodeh Maghsoodi * Pages 159-198
    The first menstrual cycle of girls is usually an unpleasant experience because with nervousness, embarrassment about body changes and changes. Psychology and mood are associated. It seems that awareness of the changes of this period can affect the positive and negative attitudes and practices about it and cause the physical and mental health of girls. Therefore, the aim of the present study was to study the lived experience of gifted female students from their menstrual period. Data were collected through in-depth and semi-structured interviews with 15 gifted 10th grade female students by purposive sampling and analyzed using open coding method. The main and secondary themes were extracted from data analysis. Girls students’ lived experience in three categories of premenstrual experience (with subcategories of riddles of consciousness and contradictory feelings), first experience (subconscious predictors of disappearance, shock of happiness and fear, information seeking, family support and vital tools) and Postmenstrual experiences (The growth of caregivers and caregivers, Disruption of individual and social life and multiple transpersonal encounters with menstruation). As a result, girls 'lived experience shows that increasing students' awareness of menstruation makes them more aware of the mental and physical problems of this period and have a greater ability to overcome them. It is suggested that by holding family education sessions by gynecologists for female students and for their parents, especially mothers, make useful medical programs by radio, improve the content of textbooks with the conditions of menstruation and Etc. She made them aware of the importance of their health.
    Keywords: qualitative content analysis, experience, Menarche, Gifted, Kerman
  • Mohammad Zahedi Asl *, Seyyed Majid Hosseini, Mahmoud Jomehpour, AbuTurab Talebi Pages 199-243

    The objective of this study was to exploring the social responsibility of the oil and gas industry in the local community. Used a thematic content analysis strategy with an inductive approach. Based on purposive sampling, 35 people participated in this study and theoretical saturation was obtained using semi-structured interviews. After conducting the interview and gathering information, the obtained codes were analyzed in different sections, and after identifying the concepts and categories, the main theme was obtained. The main theme was "deficiency of institutionalization of social responsibility of the oil and gas company in the local community before and after the implementation of projects." The findings indicate that the non-institutionalization of social responsibility of the oil and gas industry started from the lack of legal acceptance, which subsequently led to the non-acceptance of the environment. It has led to economic intolerance and weak humanitarian acceptance in the local community. A comparison between the themes of industry social responsibility in the local community shows the illegality of industry in the legal, environmental and economic fields. In the social and humanitarian dimensions, the narrative of weak actions and activities is the social responsibility of the industry in these dimensions and the lack of transparency in the industry, which indicates the limited and weak empiricism of the social responsibility of the industry in the local community. Corporate social responsibility is not embedded in the local community as an important business strategy.

    Keywords: Corporate Social responsibility, Local Community, oil, gas industrial development